Art by uluz
 
Jeg er kvinden bag Uluz mit kreative værksted som jeg har opkaldt efter den smukke Ulo. Ulo er kvindernes multiredskab som har været det vigtigste redskab for Inuit-folket.
 
Jeg er opvokset med to kulturer - den danske og den grønlandske, og er i dag bosiddende i Herning.
I mine ting vil man altid finde emner, som omhandler min kulturelle baggrund fra Grønland. Jeg genskaber nogle motiver på min egen måde. Jeg lægger vægt på, at mine ting er håndlavet med omhu, og mine forskellige former for kunst er alle lavet med stor nydelse og tilfredshed for sjælen.
 
Kærlig hilsen
 
Kirsten Schmidt-Pedersen        
 
 
 
Om Ulu - kvindekniven
 
De vigtigste redkaber for Inuit har i historiens løb uden tvivl været kniven og nålen. Kniven til at skære fangstdyrene op og behandle skindene, og nålen til at sy dragter og fodtøj, der kunne modstå de ekstreme klimaforhold, Inuit levede og lever under.
 
Disse redskaber spiller stadig en vigtig rolle i nutidens Grønland.
I deres tidligste udformning var knivsbladene fremstillet af sten, og tilfilede bensplinter blev til nåle. Metal og metalredskaber blev derfor nogle af de meste eftertragtede handelsvarer ved den første kontakt med europæere. 
 
Uluen, den halvformede kniv, er et eksempel på et redskab, hvis funktion har dikteret formen, og som derfor er "opfundet" flere, af hinanden uafhængige, steder i verden. Den kendes fra hele det eskimoiske område, og der er heller ikke megen forskel på skind- skrabere af flint fra skandinavisk stenalder og de første uluer eller forløbere hertil i Grønland. De bestod af et tilhugget stenstykke uden håndtag - formentlig har man dog brugt en skindlap til at holde på stenen og beskytte fingrene. Kvindekniven har i Grønland udviklet sig i tre typer, den vestgrønlandske, Thule-modellen og endelig den østgrønlandske.
 
Historien om ulu - venligst udlånt af forfatter og fotograf Ole G. Jensen.
Copyright Uluz design | 3953 Qeqertarsuaq - Grønland | Tlf.: 259664 | uluzdesign@gmail.com